zondag 27 augustus 2017

Honderden Brandganzen

Het trekseizoen is weer begonnen en net als voorgaande jaren komen de Brandganzen weer in grote getalen langs. Maar vanochtend was het wel heel erg vol met deze mooie kleine gans.

De hele Veerpolder zat vol met Brandganzen.

De laatste twee jaar hielden ze zich netjes aan mooie binaire getallen (1000 0000=128 en 1 0000 0000=256), dus het was leuk geweest als het er vandaag 512 (10 0000 0000) zouden zijn geweest. Zoveel waren het er niet, maar een schatting kwam op ruim 400 exemplaren in de Veerpolder en later nog 58 in de Hennepoelpolder.

De mist trok langzaam op en deze Brandganzen bleven zitten.
Vanaf de zuidkant waren de vogels niet goed te tellen vanwege de begroeiing, dus besloot ik vanaf de noordoostkant nog een poging te doen. Helaas schrok een tiental vogels van mij en vloog op. Vervolgens besloot het overgrote deel van de Brandganzen zich bij hen aan te sluiten en in no time waren ruim 300 vogels verdwenen.

Tussen de Brandganzen hielden zich ook nog twee hybriden op, vermoedelijk Brandgans x Sneeuwgans.

Vermoedelijk Brandgans x Sneeuwgans hybriden.
Er zijn nog steeds Lepelaars aanwezig, zowel adulten als juvenielen. Het gebedel van de laatste is door het hele gebied te horen.

Een van de volwassen Lepelaars in de Hennepoelpolder liet zit van
dichtbij zien.
Ook de Witgatjes zijn op dit moment vrijwel permanent aanwezig, scharrelend over de overgebleven slikrandjes langs de oevers. Regelmatig vliegen ze roepend rond.
Terug van lang weggeweest (in ieder geval tijdens de tellingen) is de Watersnip. Ver weg, maar duidelijk te zien, vond ik er één in de Hennepoelpolder op de plek waar ook regelmatig Witgatjes en Oeverlopers foerageren.

Watersnip, lang niet gezien in de polders.
Ook liet een Waterral zich eindelijk weer eens horen in de Veerpolder. Ik heb hem heel even gezien toen hij een klein stukje water overstak. Even gewacht, maar tevergeefs.

Ook een deel van de Grauwe Ganzen vertrok vroeg uit de polders.

1 opmerking:

  1. Wat een ganzen, mooie eerste foto ook met de mist (alleen lastig als je vogels wil tellen), het lijkt dus toch weer wat drukker te worden in de polders
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen