zondag 28 mei 2017

En weer meer soorten

Mei is altijd een goede maand als het gaat om aanwezige soorten. Vanochtend was tot nog toe de soortenrijkste telling van dit jaar. In de Veerpolder zaten 36 soorten, in de Hennepoelpolder 22, gezamenlijk 38 verschillende soorten.

In de Veerpolder zit al weken een Blauwborst, maar deze laat zich een stuk lastiger zien dan die in de Hennepoelpolder. Dit keer lukte het wel hem te zien en te fotograferen, zij het van grote afstand.

Blauwborst in de Veerpolder.

Dat was niet zo'n heel duidelijk plaatje, dus hier een foto uit de Hennepoelpolder, bij het bruggetje naar de Veerpolder.

De Blauwborst in de Hennepoelpolder laat zich een stuk beter zien.
De Bosrietzangers zijn nu helemaal terug. Ook in de Veerpolder zit er nu één luid te zingen in het stuk riet tussen de bomen aan de westkant, De andere twee (in de Hennepoelpolder) zijn wat verder uit elkaar gaan zitten, één aan het begin van de rietkraag bij het bruggetje naar de Veerpolder, de ander helemaal aan de andere kant, bij de ingang naar de historische werf.

Twee Kleine Plevieren vlogen samen minutenlang rond, al roepend en zwenkend. Een mooi gezicht.


Rondvliegende Kleine Plevieren in de Veerpolder.
Ook vandaag weer voldoende pullen waargenomen. Bergeend, Wilde Eend, Waterhoen, Nijlgans, Grauwe Gans, Grote Canadese Gans en Brandgans hebben allemaal uitgekomen nesten, de één al wat ouder dan de ander.

Waterhoen met pullen in de Veerpolder.
Er was nog één Kluut aanwezig, al vraag ik me af of er een tweede is die op een nest zit. De vogel die ik zag, verdween op een gegeven moment de begroeiing in. Kluten broeden normaliter niet in begroeiing, maar op dezelfde plek heb ik eerder wel liggende Kluten gezien, dus wie weet?

De enige Kluut die ik vanochtend kon vinden.
In de Veerpolder zaten opvallend veel Krakeenden (27), Grutto's (40) en Tureluurs (14). Leuk natuurlijk, maar ook een teken dat er mislukte broedpogingen zijn geweest. Ik heb nog geen pullen van de Krakeend gezien en de Grutto's en Tureluurs verzamelen zich hier pas als ze uit de jongen zijn.

Er zaten vanochtend veel Krakeenden in de Veerpolder.
Man Tafeleend.

Grutto.

Halsbandparkiet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten