zondag 21 mei 2017

Bosrietzanger heeft er zin in

De Kleine Karekieten lieten het in de Hennepoelpolder een beetje afweten vanochtend. Er werd nauwelijks gezongen en als dat wel het geval was, was het maar heel kort. De teller bleef daardoor op 4 staan, terwijl er de afgelopen tijd tot wel 7 zaten te zingen.
Gelukkig had de Bosrietzanger het stokje overgenomen. Met zijn tweeën zaten ze te zingen en joegen ze elkaar weg als er één te dichtbij kwam.

Zingende Bosrietzanger.

Het was maar goed ook dat ze zongen, want op zicht is deze vogel nauwelijks te onderscheiden van de Kleine Karekiet. Goed, de slagpennen zijn iets langer 4n hebben een witter randje en de duimvleugel is donkerder. Verder zijn er wat lichte kleur- en vormverschillen, maar in het veld is dat met een vogel die rondhipt in het riet van zon naar schaduw niet echt goed waar te nemen. En zelfs als dat wel zo is, zijn er Kleine Karekieten die een deel van deze kenmerken ook vertonen. Een lastige klant dus, ware het niet voor het grote verschil in zang.

Bosrietzanger in de Hennepoelpolder.
De pullen komen momenteel uit alle hoeken en gaten. Begon het eerder deze week met een paartje Bergeenden met slechts één pul, vanochtend zwommen er twee gezinnen, met resp. 6 en 8 pullen.

Gezin Bergeend in de Veerpolder.
In tegenstelling tot veel eenden zorgen bij de Bergeend beide ouders voor de jongen.
Andere aanwezige pullen: Nijlgans, Grauwe Gans, Grote Canadese Gans, Kokmeeuw en Wilde Eend.

De pullen van de Kokmeeuw zijn eindelijk zicht- en fotografeerbaar.
In het riet van de Hennepoelpolder worden momenteel de uitgevlogen Rietgors-jongen driftig gevoerd. Aan het gepiep te horen zitten er meerdere gezinnen, maar ik kon met moeite maar één jong vinden. De gele mondhoeken laten duidelijk zien dat het om een jong gaat (afgezien van het feit dat vader Rietgors af en aan vloog met voedsel).

Juveniele Rietgors.
Tijdens het bekijken van de voedselvluchten van de Rietgors kwam ook nog even de Blauwborst voorbij. Die zingt nauwelijks meer en voor een waarneming moet je een beetje geduld en geluk hebben. Maar, eindelijk is deze vogel weer eens gebleven in de polder. Er zitten nog minimaal 2 paartjes in het gebied en mogelijk zelfs 3.


Blauwborst in de Hennepoelpolder, bij het bruggetje naar de Veerpolder.
Andere leuke waarnemingen vanochtend waren een Lepelaar en vijf Kluten. Aan het einde van de telronde waren deze echter allemaal weggevlogen.

Zingende Rietzanger.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie foto van de zingende bosrietzanger, en op dit moment is er veel te beleven in de polder, misschien ga ik deze week na werktijd weer even langs, want dit vind ik toch wel een heerlijke periode met al die kleintjes.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen