zondag 9 april 2017

Vogels lokken, niet doen!

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik vind van het lokken van vogels door middels van het afspelen van hun geluid. Vanochtend ook weer. Het is voor mij heel simpel: Niet doen!
Met name fotografen spelen wel eens de zang van een vogel af om hem uit de begroeiing te lokken, zodat er een mooie foto geschoten kan worden. Daarmee creëren ze een extra territorium en dwingen ze de vogel zijn eigen territorium te verdedigen. En dat kost energie. Waarom zou je het risico lopen het broedsucces van een vogel negatief te beïnvloeden, alleen omdat je niet het geduld hebt om rustig te wachten? Ik zou het niet willen. Heb geduld. Die mooie foto komt vanzelf wel een keer. En zo niet, geniet dan van het buiten zijn, de geluiden, de glimps die je wel opvangt.

Één van de 3 zingende Blauwborsten vanochtend in de Hennepoelpolder.

Deze week is de Visdief aangekomen in het gebied. Zaterdag vlogen er 2 rond en vanochtend kwam er ook 1 over. Ze zijn aan de vroege kant. De vroegste melding in de polders is van 7 april (2011).

Twee Visdieven, zaterdag boven de Veerpolder.
En dat waren niet de enige nieuwe soorten voor het jaar. In de Veerpolder zaten donderdag 5 Kemphanen tussen de Grutto's. Het is altijd even goed opletten, want jeziet ze makkelijk over het hoofd. Leuk om ze weer eens te zien hier en hopelijk volgen er meer.

5 Kemphanen in de Veerpolder, donderdag.
En er liep, moeilijk zichtbaar vanaf het pad, ook nog een Kleine Plevier rond. Voor mij de eerste dit jaar, maar ze zijn al eerder gemeld.

Kleine Plevier in de Veerpolder, donderdag.
In het riet van de Hennepoelpolder vliegen de vogels heen en weer. Vanochtend kon ik met zekerheid 3 verschillende, zingende, Blauwborsten vinden. Mogelijk zat er nog 1, maar die deed moeilijk. Ook zongen er 4 Rietzangers. Die zitten nog steeds relatief diep in het riet. Aan de noordwestkant van de polder is er echter 1 die regelmatig in een jong wilgje gaat zitten en dan goed te zien is.

Rietzanger in een wilgje in de Hennepoelpolder.
Hetzelfde geldt voor de Rietgorzen. Die vliegen heen en weer tussen riet en bomen, foerageren wat, zingen wat en laten zich ook goed fotograferen. Vanochtend zat er 1 leek het hijgend in een boompje. Het leek me niet warm genoeg om te hijgen, dus waarom hij lang met de snavel opengesperd zat, weet ik niet.

Secondenlang zat deze Rietgors met de snavel opengesperd.
Dezelfde Rietgors, maar dan met gesloten snavel.
De Kokmeeuw-kolonie in de Hennepoelpolder is gestaag aan het groeien. De nesten zijn zo'n beetje af en het broeden zal binnenkort wel beginnen (als dat niet al zo is). Veel Kokmeeuwen zitten 's ochtends nog te rusten op het weilandje, maar het grootste gedeelte van de minimaal 320 Kokmeeuwen bevindt zich tussen de begroeiing.

Kokmeeuwen op het weilandje.
Man Tafeleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.