zondag 5 maart 2017

De zomergasten zijn onderweg

Net terug van een weekje Spanje, op bezoek bij mijn schoonouders in Colmenar Viejo. Genoten van het mooie weer en van de eerste Huis- en Boerenzwaluwen van het jaar. Ze zijn onderweg naar het noorden.

Tegen de avond vlogen de huiszwaluwen boven het huis.

Het was alweer 2 jaar geleden dat ik in Colmenar was geweest, maar gelukkig is er op vogelgebied niet veel veranderd. De Monniksgieren doen het nog steeds goed en de Dehesa de Navalvillar is nog een trefzekere plek voor Steenuiltjes.

Monniksgier boven de Dehesa de Navalvillar.

We telden minimaal 4 Steenuiltjes op de Dehesa, een mooi aantal.
Na al die jaren bezoeken aan Spanje is de kans op nieuwe soorten in de omgeving van Colmenar Viejo niet zo groot meer, maar dit jaar toch een nieuwe soort voor Spanje kunnen bijtekenen. In het Pantano de Santillana bij Manzanarez el Real zwommen 5 Geoorde Futen. Deze soort wordt elke winter wel gezien op het stuwmeer, maar is desalniettemin een rariteit.Geoorde futen op het Pantano de Santillana, bij de monding van de Samburiel.
De mooiste waarneming hadden we op de laatste dag van ons bezoek, op de Dehesa de Navalvillar. Onze aandacht werd getrokken door de paniekerig klinkende roep van een Kuifkoekoek. Twee exemplaren vlogen langs en streken verderop neer in het veld. De aanwezige Eksters hadden het niet zo op deze broedparasiet van kraaiachtigen (met name dus Eksters) en probeerden de twee uit alle macht weg te jagen. Het leverde een fascinerende strijd op die op het moment dat wij echt door moesten nog niet geslecht was. Het gebeurde allemaal een eind weg, dus de foto's zijn matig. De vogels zijn echter duidelijk herkenbaar.Twee Kuifkoekoeken streken neer in een veld op de Dehesa.


De Eksters vonden het maar niets dat hun broedparasiet in de buurt was.
En zo was het weer een heerlijke week met, naast het vinden van vele Geocaches, veel vogels. Ondanks dat we niet echt gericht gevogeld hebben, stond de teller na 7 dagen toch op 65 soorten. Hieronder een aantal van de waargenomen soorten.

Waterpieper, Pantano de Santillana.

Graszanger, Colmenar Viejo.

Grauwe Gors, Colmenar Viejo.

Kuifleeuwerik, Colmenar Viejo.


Rode Wouw, Dehesa de Navalvillar.

Zwarte Roodstaart, Colmenar Viejo.

Kleine Zwartkop, Colmenar Viejo.


Europese Kanarie op de telefoondraden voor het huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten