zondag 16 oktober 2016

Grote Zilverreigers komen langs

Het valt met de kou gelukkig nog mee en vanochtend was het vrijwel onbewolkt. Kort voor zonsopkomst was ik aanwezig om te kijken of er nog Brandganzen zouden zitten. Dat was niet zo.
Aan de noordkant van de Veerpolder vloog een Grote Zilverreiger op, de eerste in een herfsttelling dit jaar. Hij vloog wat rond om vervolgens in de Hennepoelpolder neer te strijken.

Grote Zilverreiger aan de noordkant van de Hennepoelpolder.

En dan is het dus wachten totdat de Veerpolder geteld is en hopen dat hij is blijven zitten tot de telronde van de Hennepoelpolder.

Verborgen achter een groepje Krakeenden, die op het ogenblik veel aanwezig zijn, trof ik een Smient. Het blijft goed opletten, want zo tussen andere eenden en alleen zichtbaar als je op de juiste plek staat, zie je dit soort enkelingen makkelijk over het hoofd.


Smient bij de Krakeenden.
De Smient is een vaste, maar schaarse gast in de polders. Vooral in de herfst en wintermaanden kun je hem tegen het lijf lopen.

Nu de herfst is begonnen, keren ook de roofvogels weer terug. Het zijn er nooit veel, maar buiten de zomer kun je best nog wat soorten tegenkomen. Vanochtend vroeg joegen een Torenvalk, een Sperwer en een Buizerd boven de Veerpolder. En dat is best een goede score tijdens een telling. Het beetje (tegen)licht leverde alleen silhouetten op. Bij de Torenvalk kun je mooi de duimveren zien uitstaan en de afzonderlijke staartveren tellen.

Silhouet van een Torenvalk boven de Veerpolder.
Een Sperwer verlaat de Veerpolder na een mislukte jachtpoging.
Bij de start van de telling van de Hennepoelpolder bleek dat de Grote Zilverreiger was blijven hangen. Maar stil zitten was er niet bij voor hem. Meeuwen en Blauwe Reigers vonden het geen fijn plan om het gebied te delen met een grote witte vogel. Continu werd de Grote Zilverreiger van de ene kant van de polder naar de andere gejaagd.


Grote Zilverreiger.
En terwijl ik hem zo volgde verscheen ineens een grote groep witte vogels uit het noorden. Een groep van 10 Grote Zilverreigers trok over de polders en verdween richting het zuidwesten.

Groep van 10 Grote Zilverreigers vloog over
de Hennepoelpolder naar het zuidwesten.
En zo leverde de telling weer een aantal leuke waarnemingen op. Nog even blijven hangen en een extra rondje gelopen met Marian. Dat leverde nog 3 Halsbandparkieten op in de dode bomen in de Veerpolder.


Halsbandparkieten in de Veerpolder tijdens een extra rondje.

1 opmerking:

  1. Mooie soorten weer, de grote zilverreiger heb ik een paar weken geleden ook gezien in de Hennepoel polder, en later vlogen er twee over. Van mij mogen ze vaker komen en blijven, mooie soort.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen