vrijdag 6 mei 2016

Kleine en Temmincks Strandloper

De hele ochtend bezig geweest om een veldwerkdag voor onze tweede klassers in elkaar te zetten (helaas nog niet helemaal af), toen ik besloot dat het toch echt tijd was om van het mooie weer te gaan genieten. Samen met mijn zwager naar de polders gefietst en gelijk met de neus in de boter gevallen.
Bij het eilandje in de Veerpolder scharrelde een heel kleine strandloper rond, al snel vergezeld van een tweede.

De eerste die ik zag: een Kleine Strandloper.
De eerste die ik zag, viel in het volle zonnetje op door zijn roodbruine gloed en de gevlamde rug. Mijn eerste ingeving, die later juist bleek te zijn, was: Kleine Strandloper. Maar toen de tweede erbij kwam, begon de verwarring. Die was namelijk niet zo mooi roodbruin, maar zag er verder wel heel vergelijkbaar uit. Zouden het dan Temmincks Strandlopers zijn.


De twee strandlopertjes samen. Op de onderste foto links de Kleine, rechts
de Temmincks, op de bovenste andersom.
Gelukkig kwam er een andere vogelaar langs en die kon de eerste met zekerheid op een Kleine Strandloper brengen. De tweede liet zich eventjes niet meer zien, maar die werd even later op een waarschijnlijke Temmincks Strandloper gebracht.

De Kleine kwam gelukkig snel dichterbij, zodat alle twijfel weggenomen kon worden. En hoewel het beestje relatief dichtbij zat, was het nog erg lastig om hem, uit de hand met een 500mm-lens, goed op de foto te krijgen. Maar uiteindelijk, na zo'n 250 pogingen, toch redelijk gelukt. Wel fijn die digitale camera's met voldoende opslag.


Blijkbaar kwam er iets overvliegen. Beide vogels keken even op.

En dan te bedenken dat een Visdiefje al niet zo'n grote vogel is.
Het duurde even voordat we de tweede vogel weer terug hadden gevonden. Het bleek inderdaad een Temmincks Strandloper te zijn. Grappig dat je ervan uitgaat dat twee vogeltjes die samen optrekken (en op elkaar lijken) tot dezelfde soort behoren. Niet dus en die eerste verwarring was dus terecht.Het Temminckje was lastiger te fotograferen, want hij zat verder weg en
tegen een minder goede achtergrond.
Beide vogeltjes zijn bijzonder klein, tussen de 13,5 en 15,5 centimeter van snavel- tot staartpunt. Meet maar eens na hoe klein dat is. De Temmincks is in tegenstelling tot wat je misschien verwacht iets kleiner dan de Kleine. In Noorwegen hebben wij ooit pullen gezien van de Temmincks Strandloper. Boven op de fjell broeden ze en hun pullen zijn een soort pluizenbolletjes op poten. Bij het uit het ei komen zijn ze zo'n 6 cm lang en wegen ze slechts 4-6 gram.

De Temmincks Strandloper komt tijdens de trek naar de broedgebieden in ScandinaviĆ« elk jaar wel langs in de polders. De Kleine Strandloper is echter een veel zeldzamere gast, met slechts 3 eerdere meldingen in de polders (2009-2011-2013).

1 opmerking:

  1. Mooie waarnememingen, ik ga morgen weer eens een kijkje nemen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen