zondag 14 februari 2016

Op zoek naar de eerste Grutto

Normaliter ga ik niet tellen als het zo miezert als vanochtend. De regendruppels op bril en kijker maken tellen dan te lastig. Maar omdat we gisteren tijdens de watervogeltelling 21 overvliegende Grutto's hadden boven het Joppe, ben ik wel gaan kijken of de eerste Grutto's ook in de polders geland waren. Helaas, ze waren er nog niet.

Vlakbij de polders Fred Klootwijk tegengekomen. We hadden elkaar al lang niet gesproken, dus hebben we samen de polders doorzocht en bijgepraat. Dat leverde onder andere de eerste Scholeksters van het jaar op.

Één van de twee eerste Scholeksters van het jaar, Hennepoelpolder.
De aankomst van de eerste Scholeksters loopt de laatste jaren redelijk gelijk op met die van de Grutto. Het zal dus niet lang duren voordat deze laatste ook opduikt. De vroegste waarneming dateert van 2011: 13 februari. Vorig jaar was het 15 februari. Komende week gaat het hoop ik gebeuren.

Naast de Scholeksters nog 2 soorten gevonden die ik dit jaar nog niet in de polders gezien had. In de Hennepoelpolder zwom een Grote Mantelmeeuw. Zo naast de ganzen kon je mooi het enorme formaat van deze vogel zien. En in de Veerpolder vlogen wat Koperwieken. De miezer zorgde er voor dat we lang moesten kijken voordat we zeker waren dat het geen Zanglijsters waren.

Fred, bedankt voor het gezelschap. Was gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten