vrijdag 1 januari 2016

Eerste telling 2016

De laatste zondag in december 2015 heb ik niet kunnen tellen, omdat ik op Tenerife zat. Zeker geen straf, maar daarover later meer. Vandaag dus maar ingehaald op de eerste dag van het nieuwe jaar.

Bij aankomst was het nog redelijk helder in de polders. Later kwam de mist binnendrijven. Voor dat het zover was, was de eerste bijzonderheid van 2016 al binnen: 2 Witgatjes liepen te foerageren in de Veerpolder. Nog nooit zag ik Witgatjes vóór april of na begin november.

Twee Witgatjes in de Veerpolder op de eerste dag van 2016.

Witgatjes overwinteren in lage aantallen in Nederland. Op die schaal is de waarneming niet heel bijzonder. En met het zachte weer zouden het er dit jaar wel eens meer kunnen zijn dan anders.


Vooral de Veerpolder zat vanochtend redelijk vol met vogels. Bergeenden (12), Knobbelzwanen (6) en Putters (14) waren opvallend naast de gebruikelijke Wintertalingen (78), Slobeenden (34) en ganzen (38 Grote Canadees en 22 Grauw). Ook de Kievitten (27) bevolkten weer het eilandje.

Putters doen zich tegoed aan de zaden van de Els.
De Hennepoelpolder was een stuk rustiger. Op de lantaarnpaal bij het gemaal zat een Buizerd en er zwommen veel Grauwe Ganzen (179) rond. Ergens riep een Waterral en de Zwarte Zwaan was druk bezig in het riet met het bouwen van een nest.

Buizerd bij het gemaal van de Hennepoelpolder.

3 opmerkingen:

 1. Mooi die witgatjes in het ochtendlicht. Ik ben al een hele tijd niet meer in de polder geweest, toch binnenkort maar weer eens die kant op want er is altijd wel wat te zien, zeker straks als het voorjaar wordt (of krijgen we toch eerst nog winter?)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi die witgatjes in het ochtendlicht. Ik ben al een hele tijd niet meer in de polder geweest, toch binnenkort maar weer eens die kant op want er is altijd wel wat te zien, zeker straks als het voorjaar wordt (of krijgen we toch eerst nog winter?)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Die Witgatjes waren een verrassing. Vanochtend (17 jan) leek het een beetje op het begin van een winter. Nog geen bijzonderheden, maar wie weet komt binnenkort de Roerdomp nog een keertje langs.
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen