zondag 17 januari 2016

Een heerlijke ochtend

Eindelijk weer eens een ochtend met een zonnetje. Het was vrijwel windstil en aangenaam koud, er lag zelfs een dun laagje ijs op grote delen van het water. Zou het dan toch winter worden? Het was in ieder geval heerlijk om de telronde te lopen.

Veel effect van de koude nacht kon ik niet vaststellen, hooguit die ene Smient die in de Veerpolder tussen de Slobeenden, Wintertalingen, Krakeenden en Grauwe Ganzen zwom.

Man Smient tussen de andere eenden.

Verspreid over het gebied riepen 4 Waterrallen. Er is nog een beetje meer ijs nodig om ze ook makkelijker te kunnen zien. Dan lopen ze vaak langs de rietranden. En misschien wil de Roerdomp dan ook weer een keertje langskomen.

Het aantal Grauwe Ganzen was weer hoog vanochtend. Vorige week waren het er ruim 300, vandaag 410. Ze overnachten voornamelijk in de polders en vertrekken meestal tijdens de telling. Zat de Hennepoelpolder nog vol om 09:40, om 10:15 was het overgrote deel al weer vertrokken.

Grauwe Ganzen vertrekken uit de Hennepoelpolder.
Ook de Grote Canadese Ganzen vertrekken, al is het niet zo massaal als
bij de Grauwe Ganzen.
Het is grappig om te zien dat het ijs een verschillend effect heeft op Meerkoeten en Wintertalingen. Verkast die eerste soort bij de eerste tekenen van ijs van de polders naar de Leede, de tweede wordt ogenschijnlijk aangetrokken door de ijsvrije delen (met name in de Veerpolder). Vanochtend zaten er weer ruim 200 in beide polders samen.

Wintertalingen vliegen een rondje boven de Veerpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten