zondag 27 september 2015

Het is herfst

De herfst is begonnen. De eerste ochtendmist, bedauwde spinnenwebben, de Kievitten zijn terug en de eerste twee Waterpiepers zijn binnen.

Ochtendmist in de Veerpolder. De zon in de rug.

"The early bird catches the worm" en vanochtend hoefde je niet eens zo vroeg te zijn om te genieten van de mist die over de Veerpolder lag. Rondlopend veranderden de kleuren en de dichtheid van de mist, wat heel verschillende gezichten opleverde.

Met tegenlicht.
In de schaduw.
In de schaduw met een beetje tegenlicht.
De Waterpiepers zijn er vroeg bij dit jaar. Tot nog toe - en dat is sinds oktober 2008 - was de eerste Waterpieper in de tellingen er pas in oktober, met de meeste waarnemingen in november en december. De terugkomst van de Kievitten is wel min of meer op tijd. Deze weidevogel verdwijnt altijd grotendeels in de maanden augustus-september.

Sinds een paar jaar komen grotere groepen Brandganzen op bezoek in de polders. Vanochtend vlogen er 42 op uit de Hennepoelpolder, waar ze de nacht hadden doorgebracht.

Vier van de 42 Brandganzen die vertrokken uit de Hennepoelpolder.
Opvallend veel Waterrallen lieten zich vanochtend zien. Van de 5 exemplaren die ik kon vaststellen in de Hennepoelpolder heb ik er 4 kunnen zien. En in het lage ochtendzonnetje kwamen ze goed uit de veren. De IJsvogels vlogen ook weer rond. Ik hoop ze een keer op de foto te kunnen zetten, maar vliegend is dat erg lastig.


Één van de vijf Waterrallen in de Hennepoelpolder zat zich rustig
te poetsen aan de rand van de Lisdoddes.
Op het weilandje bij de boerderij liepen vijf Witte Kwikstaarten. Ook deze soort hoort bij deze tijd van het jaar. Oudervogels en juvenielen komen dat foerageren langs de randen van de waterplassen op het weilandje.
Even verderop stond een Blauwe Reiger te vissen. Ik dacht dat ze een gevangen vis altijd gelijk verorberden, maar deze vogel liet de vis eerste een aantal keer in het water vallen. Pas na een tijdje verdween de vis naar binnen.

Gevangen!
Het was een heerlijke ochtend en met het zonnetje goed en wel boven de horizon heel aangenaam. En de Hazen vonden dat volgens mij ook.2 opmerkingen: