zaterdag 22 augustus 2015

Grauwe franjepoot, een nieuwe soort!

Fijn toch als mensen je weten te vinden als er een bijzondere waarneming in de polders gedaan wordt. Vanochtend werd ik door meerdere mensen gebeld dat er een Grauwe Franjepoot in de Veerpolder werd gezien. Later bleek dat anderen geïnformeerd of ik al gebeld was. Bedankt allemaal!

De Grauwe Franjepoot zwemt voor een Slobeend langs.
Het is maar een klein dingetje.

De Grauwe Franjepoot is de 185e vogelsoort die gemeld wordt in de polders. Dat betekent dat van de 561 soorten die volgens waarneming.nl in Nederland zijn waargenomen een derde de polders heeft aangedaan. En dat is niet niks voor een gebiedje dat eigenlijk niet veel groter is dan een postzegel.

De vogel foerageerde rustig tussen de Slobeenden, waardoor direct duidelijk was hoe klein hij is (17-19 cm). Het ging om een juveniel. Toen er plotseling een roepende gans overvloog, vloog hij op, waardoor de gelige strepen op de rug en de witte vleugelstreep duidelijk te zien waren.


Door een gans opgeschrikt, vloog de Grauwe Franjepoot kort op.
Na de Zeearend in februari en het Kleinst Waterhoen vorige week is dit ranke vogeltje de derde relatief zeldzame soort die dit jaar langs komt. Gelukkig hebben de polders hun aantrekkingskracht nog niet verloren.

1 opmerking:

  1. Mooie waarneming, en je hebt hem nog goed op de foto, zelfs vliegend. Ik heb hem die zondag (23augustus) gezien. Toch mooi dat het kleine gebiedje al zoveel mooie vogelsoorten op bezoek heeft gehad.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.