zondag 10 mei 2015

Een rustige ochtend in de polders

Het was rustig vanochtend in de polders. Met maar 16 soorten in de Hennepoelpolder zelfs erg rustig. De Knobbelzwanen van vorige week waren er niet meer en ook de Koekoek liet zich niet horen. Wel zaten er minimaal 5 Oeverlopers in de Veerpolder.

De aantallen Kleine Karekiet nemen in de Hennepoelpolder nog steeds toe. Vanochtend kon ik er 7 vinden en ze laten zich steeds beter zien.

De Kleine Karekiet kruipt steeds hoger in het riet. Drie foto's van 3
opeenvolgende tellingen.

Vanochtend vroeg een andere vogelaar weer naar de Blauwborst. Het is een raar jaar voor deze vogel in de polders. Hij is af en toe gezien en gehoord. Normaal blijven de Blauwborsten in het gebied redelijk op hun plek na aankomst, maar dit jaar komen de meldingen van allerlei verschillende plekken. En terwijl zich op De Strengen verscheidene Blauwborsten hebben gevestigd, is er in de polders niet één gebleven. Jammer.

Over De Strengen gesproken, daar zat afgelopen donderdag een bijzondere gast: een Draaihals. Deze 'rare' spechtensoort is normaal niet zo benaderbaar, maar deze vogel bleef rustig mieren eten. Het was laat op de avond (21:00 uur), dus het licht was niet zo goed. Doordat de vogel zich tot op een aantal meters liet benaderen, waren er toch nog redelijke foto's te maken.

Draaihals op De Strengen, donderdag 7 mei 2015.
De komende tijd zal het waarschijnlijk wel rustig blijven in de polders. De zomergasten zijn op de Bosrietzanger na, allemaal binnen en veel broedvogels zitten op een nest. Mei is de afgelopen jaren qua aantallen de rustigste maand, maar qua soorten de drukste.


De meerjarige gemiddelden voor aantallen per telling en soorten per maand
over de periode 2009-2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten