zondag 26 april 2015

Toch nog een Blauwborst...

...en misschien wel twee.

Het was slecht telweer vanochtend; toch maar gegaan. Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven en was meer op zoek naar de eerste Kleine Karekiet, toen ik in de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder heel even een Blauwborst dacht te horen. Het duurde zeker 10 minuten voordat hij zich weer liet horen en toen was het zeker. Nog langer wachten en hij ging een paar seconden in een boompje zitten. Daarna was het weer stil. Bij het bruggetje naar de Veerpolder dacht ik er nog 1 te zien wegduiken in de begroeiing, maar daar ben ik niet zeker van. Een foto zat er niet in, dus hierbij één van twee jaar terug. De Kleine Karekiet was er overigens nog niet.

Blauwborst in de Hennepoelpolder april 2013.


Een andere nieuwe binnenkomer was vanochtend de Koekoek. Hij heeft kort zitten roepen in het Elzen-Berkenbosje in de Veerpolder, voordat hij vertrok richting het noordwesten.

Afgelopen dagen een paar keer naar de polders geweest om te genieten van het mooie weer en een lekkere wandeling. Dat leverde onder andere de eerste Gierzwaluwen op in de polders. Een week geleden had ik de eerste al binnen op de Kagerplassen.

De Rietzangers adverteren zich duidelijk op de huwelijksmarkt, net als de Rietgorzen. Vanochtend zaten verspreid over de Hennepoelpolder 5 Rietzangers, het hoogste aantal tot nog toe dit jaar.

Rietzanger.
Rietgors.
De Kleine Mantelmeeuwen probeerden donderdag iets aan ganzenbeheer te doen. Op het weilandje in de Hennepoelpolder waren er twee druk bezig met een ganzenei. Minutenlang werd er gepikt en gegooid met het ei. Of het gelukt is om hem open te krijgen, weet ik niet.

Kleine Mantelmeeuwen in de weer met een ganzenei.
Zaterdag kon een exoot bijgeschreven worden. In de Veerpolder zat een Zwartbuik-fluiteend (Dendrocygna autumnalis). Deze eend leeft in het gebied tussen het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Zuid-Amerika.

Zwartbuikfluiteend in de Veerpolder, 25 april 2015.

1 opmerking:

  1. Dat zou geweldig zijn als er toch nog een blauwborst in de polder zit, ik had de moed al een beetje opgegeven :-)
    De rietzangers laten zich nu volop horen, ik was er donderdagavond en genoot toen ook van zijn prachtige zang, hij speelde wel verstoppertje, slechts 1 keer kon ik hem zien en een foto maken. Bijzonder, die zwartbuikfluiteend, ik heb er nog nooit van gehoord...

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen