zondag 29 maart 2015

Wat 'zeldzamere' soorten

Er zijn een hoop soorten die elk jaar wel gezien worden tijdens de tellingen, maar altijd sporadisch en in heel kleine aantallen. Vanochtend zaten er 3 van die soorten in de Veerpolder: Grote Mantelmeeuw, Bonte Strandloper en Smient.

Paartje Smient in de Veerpolder vanochtend.
In de 306 tellingen in de Veerpolder en 292 in de Hennepoelpolder zat maar 18 keer een Grote Mantelmeeuw, 12 keer een Bonte Strandloper en 24 keer een Smient. Leuk dus om ze vanochtend weer te kunnen noteren.
De Grote Mantelmeeuw was in tweede winterkleed. Naast een Grote Canadese Gans was mooi te zien hoe groot deze meeuw is. Met ingetrokken nek is de gans niet groter dan de meeuw.

Grote Mantelmeeuw, bijna net zo groot als de Grote Canadese Gans.
Het waaide flink en de Grutto's - er waren nog zo'n 250 exemplaren aanwezig - hadden beschutting gezocht. In plaats van rond het eilandje, stond het gros van de vogels in het water tussen de Pitruspollen aan de westkant. Tussen de 'gewone' Grutto's stonden weer meerdere IJslandse (ondersoort islandica). Deze ondersoort is onder andere te herkennen aan de bruinrodere kleur van kop, hals en borst en aan het verder naar achter doorlopen van die kleur op de buik.

De Grutto's hebben wat beschutting gezocht tegen de wind.
De Bonte Strandloper wordt op dit moment vaker gezien in de Veerpolder. Vandaag zag ik hem pas de tweede keer dat ik langsliep. Hij liep aan de rand van het eilandje en viel bijna weg tegen de achtergrond. Een minuut of twee later was hij weer verdwenen uit beeld, niet weggevlogen, maar verhuisd naar de achterkant van het eilandje. Dit vogeltje is klein genoeg om te verdwijnen achter een klein randje en dat is misschien de reden dat ik hem de eerste keer had gemist. Een goede foto maken was niet mogelijk, maar hij is herkenbaar.

Bonte Strandloper, Veerpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten