zondag 1 maart 2015

Monniksgieren en ander Spaans spul

Afgelopen week de poldertjes gemist, maar de leegte ruimschoots kunnen vullen met allerhande Spaanse vogels. In de directe omgeving van het huis van mijn schoonouders in Colmenar Viejo mijn hart weer op kunnen halen aan onder andere Monniksgieren.

Monniksgier bij Arroyo de la Tejada, Spanje.

Deze keer hebben we er heel veel gezien. Toen ik in 1991 voor het eerst in Colmenar Viejo was, moesten we naar Peñalara om er één te zien (als we mazzel hadden). Nu was het elke dag overal raak, zelfs vanuit de achtertuin. Het gaat goed met de Monniksgier. SEO heeft dit jaar een webcam geplaatst op een nest in de Valle de Lozoya, ten noorden van Colmenar Viejo (werkt alleen overdag).

De Dehesa de Navalvillar is inmiddels een vast bezoekje waard en een trefzekere plek voor MonniksgierSteenuil en Zuidelijke Klapekster.

Steenuiltje bij de Dehesa de Navalvillar, Spanje.

Zuidelijke Klapekster, Dehesa de Navalvillar, Spanje.
De Zuidelijke Klapekster (Lanius meridionalis) lijkt sprekend op onze Klapekster, maar heeft een rossige borst.

Veel zomergasten moeten nog terugkeren naar Spanje, maar een aantal doortrekkers is al wel aanwezig. Het is altijd leuk om Kievitten, Wintertalingen en Graspiepers te zien in Spanje, omdat het vogels zijn die je niet 1-2-3 associeert met het steenachtige landschap. Een verrassing dit jaar was een Rouwkwikstaart die aan de rand van het dorp foerageerde samen met een meute Witte Kwikstaarten. Voor mij de eerste waarneming in Spanje.

Rouwkwikstaart aan de rand van het dorp.
Een zomervogel die wel al terug was, zij het in klein aantal, was de Zwarte Wouw. In de zomer is dat veruit de meest talrijke wouw in het gebied, maar nu werd hij in aantal nog ruimschoots verslagen door de Rode Wouw.

Twee Zwarte Wouwen bij de Arroyo de la Tejada, Spanje.
Rode Wouw op dezelfde plek, in de buurt van de vertedero (stotplaats).
Een goede vogelplek zijn altijd de velden achter het huis en de populieren op het terrein van de militairen. Daar zitten altijd veel spechten, grasmus-soorten en andere kleine zangvogels. Dit keer voor het eerst een Kleine Bonte Specht-vrouwtje.

Vrouwtje Kleine Bonte Specht in de populieren
bij de Base Militar San Pedro.
De braamstruiken langs de paden zitten dit moment van het jaar vol met Kleine Zwartkoppen, Roodborsttapuiten en zingende Grauwe Gorzen. Die laatste laat een kenmerkend geluid horen uit een opvallend gevormde snavel.

Zingende Grauwe Gors op een braamstruik.
Kleine Zwartkop in een braamstruik.
Het was een heerlijk weekje op een vertrouwde plaats. En net als in de polders levert het altijd leuke en onverwachte waarnemingen op.

1 opmerking: