zondag 8 maart 2015

Meer Grutto's dan in 2014

Vanochtend foto's gemaakt van de grote groep Grutto's in de Veerpolder. Thuisgekomen de foto's bekeken en de exemplaren geteld. Ik kwam op 685. Dat is meer dan vorig jaar, dus de afname van 1216 (2013) naar 612 (2014) is dit jaar in ieder geval niet doorgezet. Misschien worden het er nog
meer?

Een deel van de 685 Grutto's in de Veerpolder vandaag.

Tussen de Grutto's zitten elk jaar geringde vogels. Op de foto's kon ik er twee terugvinden, waarvan er 1 af te lezen was: links een rode ring boven een witte ring, rechts een gele vlag onder twee witte ringen(?).

Gemerkte Grutto, Veerpolder.
Deze geringde Grutto stond gelukkig op het eilandje, want als ze in het water staan zijn de ringen en vlaggen meestal niet of nauwelijks te zien.

Op een gegeven moment ging alles op.
Op een gegeven moment ging het hele zaakje op, samen met de Kievitten. Geen idee wat de aanleiding precies was. In de gauwigheid geen roofvogel kunnen zien. Wel had een Aalscholver erg veel moeite de wolk vogels te ontwijken en hij moest de nodige capriolen uithalen. Een gedeelte van de Grutto's verdween vervolgens richting het Kagerplassengebied.

Het aantal Wintertalingen (VP: 92) en Krakeenden (VP: 38; KHP:10) begint weer af te nemen, maar de Slobeenden houden voorlopig nog stand (VP: 70). Uit de noordkant van de Veerpolder vertrok al roepend een IJsvogel.

Een eendje dat aan het toenemen is, is de Kuifeend. In de Hennepoelpolder zaten er vanochtend 25. In tegenstelling tot de andere eenden vormen de Kuifeenden nog geen duidelijke paartjes.

Man Kuifeend in de Hennepoelpolder.
Had ik donderdag de eerste Nijlgans-pullen, vandaag zat er 1 pullus op het nest van de Zwarte Zwaan.

De Zwarte Zwanen hebben een jong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.