zondag 8 februari 2015

Lepelaars zoeken beschutting tegen de wind

Ze zaten er vanochtend nog, de twee juveniele Lepelaars die besloten hadden de winter in Nederland door te brengen. Met de kop in de veren stonden ze in de luwte van de begroeiing, beschut tegen de koude wind.

Twee juveniele Lepelaars in de Hennepoelpolder.
Ik heb via waarneming.nl proberen te achterhalen hoe bijzonder de aanwezigheid van de Lepelaars precies is. In 2014 werden er in de eerste week van februari niet meer dan 57 exemplaren gemeld in 25 uurhokken (5x5 km). Van die 25 hokken bevonden zich er 17 op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Het maximale aantal op één plek was 12. Ik denk dat we kunnen stellen dat de aanwezigheid in de polders dus best bijzonder is.

Op het ogenblik houden zich vrij veel Futen op in de polders (5). Deze vogel broedt meestal met 2-3 paar in het gebied. Zijn ze meestal te vinden in de wat grotere waterpartijen, vandaag zwom er één in het smalle slootje aan de zuidwestkant van de Hennepoelpolder.

Fuut in de Hennepoelpolder.
In de Veerpolder zaten zo'n beetje alle vogels op en rond het eilandje. Opvallend waren 5 Tafeleenden, 5 Kuifeenden en 12 Bergeenden. Die laatste zijn de afgelopen weken in recordaantallen aanwezig. Sinds een tijdje hebben de Aalscholvers weer bezit genomen van het eilandje. Er zaten er vanochtend 15.

Bergeenden, Stormmeeuwen, Kokmeeuwen, Kievitten, Slobeenden,
Aalscholvers, Wintertalingen en Canadese Ganzen op het eilandje.

1 opmerking:

  1. Gisteravond 15 juli 2016 door de polders bij Poelgeest gelopen. Op het eilandje in de Veerpolder zag ik het wonderbaarlijke aantal van 16 lepelaars. Helaas geen foto kunnen maken, want geen statief meegenomen...Echt een heel bijzondere waarneming want mijn grootste aantal tot dusver stond op 8 stuks,....
    Cees van der Bent

    BeantwoordenVerwijderen