zondag 14 december 2014

Een goed vogelweekend

Vorige week ziek, dus geen bericht kunnen plaatsen. Om het een beetje goed te maken vandaag een bericht over het hele weekend.

Watervogeltelling Kagerplassen

Al jaren tel ik samen met Vogelwerkgroep Teijlingen de vogels in het Kagerplassengebied. Dit doen we tussen november en april, elke keer halverwege de maand. Met een boot varen we van het Joppe naar de Kever en via de Eijmerspoel en het Norremeer weer terug, ondertussen stoppend bij de eilandpolders. Het is altijd erg gezellig en levert elk jaar bijzondere waarnemingen op. Zo ook gisteren.

Aan de rand van Vogelskamp spotte één van de tellers een opvallend fuutje. Regelmatig onder duikend zwom er een Roodhalsfuut. Dit is de eerste bekende waarneming in de gemeente Teijlingen. Snel de boot gedraaid en gelukkig liet de vogel zich redelijk benaderen, zodat er foto's genomen konden worden.

Roodhalsfuut in winterkleed op de Dieperpoel tijdens de watervogel-
telling met VWG Teijlingen, 13 december 2014.
Roodhalsfuut in winterkleed op de Dieperpoel tijdens de watervogel-
telling met VWG Teijlingen, 13 december 2014.
De Roodhalsfuut is geen zeldzame wintergast in Nederland, maar houdt zich doorgaans in de kustwateren op.
Voor deze topper hadden we al kunnen genieten van een vrouw Slechtvalk, die voor de boot langs probeerde een Wintertalingen te grijpen. Uiteindelijk lukte het haar een Kuifeend uit de lucht te plukken. Van onderen greep ze de ongelukkige vogel bij een poot en sleepte hem vervolgens mee naar de grond. Vlak daarvoor vlogen 4 Wilde Zwanen langs, ook een bijzondere waarneming. In totaal telden we 4376 vogels van 52 soorten.

Polder Poelgeest

Vorige week ondanks dat ik me niet helemaal lekker voelde toch even wezen tellen. Dat leverde weer een nieuwe soort op voor dit teljaar. Een vrouw Havik vloog met prooi op uit de Veerpolder en vloog over de spoorlijn naar de Merenwijk. Helaas kon ik niet zien wat de prooi was, maar het was een flinke vogel.
Vanochtend in de polders heerlijk kunnen genieten van het zonnetje (ook al was het flink koud). In de Veerpolder zaten erg veel Wintertalingen (336) en Slobeenden (112). Rustig poetsend en rustend tussen al deze eenden zaten nog steeds 2 man Pijlstaart en met het zonnetje kon er weer gefotografeerd worden.


Eén van de twee man Pijlstaart in de Veerpolder.
Toen ik bijna klaar was met het rondje Veerpolder kwam een Sperwer aangevlogen om zijn geluk te beproeven in het bemachtigen van een prooi. Dit keer zonder succes en hij landde even later in een boompje in de Hennepoelpolder. Het is weer de tijd dat de roofvogels in de polders langskomen op zoek naar een maaltijd.

Sperwer boven de Veerpolder.
Dezelfde Sperwer vertrekt uit een boompje in de Hennpoelpolder.
Verder was het een rustige telling met 25 soorten (617 vogels) in de Veerpolder en 18 soorten (238 vogels) in de Hennepoelpolder.

Krakeenden in de Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten