zondag 30 november 2014

Mistig en stil

Ik had gehoopt op een zonnetje, zoals gisteravond min of meer werd beloofd op het Journaal. Maar de polders lagen onder een dun laagje mist en van licht was weinig sprake. Gelukkig helpt de lichtsterkte van een verrekijker en kun je op geluid ook het nodige doen.


Met 453 getelde exemplaren in de Veerpolder is het aantal aanwezige vogels ten opzichte van de afgelopen weken bijna gehalveerd. Dat lijkt drastisch, maar uit de gegevens van 2008-2013 blijkt dat dit eigenlijk altijd gebeurd in november. In 2008, 2010, 2012 en 2013 lagen de aantallen rond deze tijd zelfs nog later. Het aantal soorten was met 24 zelfs aan de hoge kant.

Tussen de Slobeenden (64) dreven 2 mannelijke Pijlstaarten. De afgelopen tijd worden ze vaker gezien. Dit jaar zitten ze voor het eerst in de novembertellingen. Van de 31 exemplaren in de tellingen (okt 2008-nov 2014) zaten er maar 6 in de laatste maanden van het jaar. De rest zat tussen februari en april in de polders. Toch maar even de camera gepakt voor een bewijsplaatje (meer dan dat zat er niet in met dit licht).

Twee mannetjes Pijlstaart tussen Krakeend en Slobeenden, Veerpolder.
In de Hennepoelpolder was het nog stiller dan in de Veerpolder. Toen ik de telling daar startte, waren de ganzen al vertrokken. Er waren nog 3 Grauwe Ganzen blijven zitten.  Met 12 soorten en slechts 83 vogels, was dit de stilste ochtend sinds het begin van de tellingen. Het aantal soorten is niet zo laag geweest sinds 2009.
Wel zat er nog een Gaai in een boom, een vogel die niet zo vaak gezien wordt in de polders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten