zondag 10 augustus 2014

Van Estland naar Poelgeest

Net terug van een paar weken trekken door Estland. Wat een geweldige natuur hebben ze daar. We hebben getrokken in Lahemaa Nationaal Park in het noorden van het land, op Saaremaa en ten zuiden van Pärnu tussen Kabli en de Letse grens. Vogelen is lastig als je met zo'n 20 kilo op je rug rondloopt, maar het is toch gelukt om ruim 100 vogelsoorten te scoren. Daarnaast heb ik me prima vermaakt met alle libellensoorten die in de veengebieden rondvliegen.

Bonte en Krombekstrandloper in Kabli, Estland. Geen telelens mee, dus
dit is één van de weinige vogelfoto's.

Vanochtend weer terug in de polders. In Estland vlogen er bij vertrek nog heel veel Gierzwaluwen en Boerenzwaluwen rond, maar hier in Leiden zijn ze bijna allemaal al weer vertrokken. In de Hennepoelpolder vloog nog één Boerenzwaluw rond en landde op de antenne van de woonboot bij het Zwanengat. Geen Gierzwaluw kunnen ontdekken.

Boerenzwaluw.
Uiteindelijk 7 Lepelaars kunnen tellen, waaronder een aantal juvenielen. Deze soort zit steeds vaker en in steeds grotere aantallen in de polders. In 2010 ging het om waarnemingen in 10% van de tellingen, in 2013 om 33%. Dit jaar is op weg om daar overheen te gaan. Met broedplaatsen in de omgeving zou dat komende jaren nog wel een verder toe kunnen nemen.

Lepelaars in de Veerpolder.
In het riet was het rustig. Hier en daar zaten nog wat Kleine Karekieten en Rietgorzen, maar vanochtend geen Rietzangers kunnen scoren. Met het uitbloeien van de distels en andere planten is de Putter wel weer aanwezig in grote aantallen. Verspreid over beide polders scharrelden Watersnippen rond en in de Veerpolder zaten nog 2 Grutto's.

Aan het einde van de telling in de Veerpolder nog een Graspieper gezien, een nieuwe soort voor de tellingen van dit jaar. De teller staat daarmee voor 2014 op 89 soorten.

Graspieper in de Veerpolder. Op de achtergrond 1 van de vele Putters.


2 opmerkingen:

  1. Hoi Hans,

    Ik was vorige week weer in de polders en op de snippen na had ik dezelfde soorten als jij....maar wat mij opviel: geen tureluur en geen -ruiters, klopt het dat deze soorten er vorig jaar wel waren in augustus? Of heb ik het mis als ik zeg dat het lijkt of er minder steltlopers zijn?
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Het klopt dat er steeds minder vaak steltlopers als Tureluur en Zwarte Ruiter in het gebied zitten. Rond deze tijd van het jaar zie je ze echter altijd heel weinig. De afname heeft o.a. te maken met de afname aan geschikte slikjes om te foerageren. Alleen de Watersnip en de Oeverloper kun je nog regelmatig vinden. De eerste zal de komende tijd waarschijnlijk weer in aantal toe gaan nemen.

      Groetjes,

      Hans

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.