zondag 24 augustus 2014

's Avonds massaal Boerenzwaluwen

Gisteravond voor zonsondergang was ik in de polders om de komst van Boerenzwaluwen te zien. Elk jaar rond deze tijd komen ze 's avonds massaal naar de polders. Vrienden hadden er een dag eerder al een paar honderd gezien.
Bij aankomst om 19:45 was er nog geen zwaluw te bekennen. Lopend rond de Hennepoelpolder wel 2 Witgatjes en een Waterral kunnen scoren. Die laatste had ik al een tijd niet meer gehoord, maar zaterdagavond zat er ook nog 1 in de Veerpolder.
Om 20:15 was het dan zover. Ik had er al enkele zien vliegen, maar nu was de Veerpolder vergeven van de Boerenzwaluwen. Laag over het water scheerden ze, door het slechte licht helaas moeilijk te tellen, maar het waren er tussen de 100 en 200. Zittend op een bankje kwamen ze af en toe in groepen van enkele tientallen over, mooi afstekend tegen de lucht.

Boerenzwaluw eerder deze maand in de Veerpolder.
Opvallend genoeg waren er boven de Hennepoelpolder nauwelijks Boerenzwaluwen te zien. Als het goed is overnachten ze in de rietvelden van de polders. Tijdens de ochtendtellingen op zondag zie ik er rond deze tijd echter nauwelijks, ook vandaag niet. Ze vertrekken blijkbaar erg vroeg.

Het omgekeerde is waar voor de ganzen. Gisteravond zaten er nauwelijks ganzen in de polders en vanochtend bij aankomst best veel: 64 Grote Canadese Ganzen in de Veerpolder en 40 in de Hennepoelpolder; 8 Grauwe in de Veerpolder en 90 in de Hennepoelpolder. Die komen dus blijkbaar tussen zonsondergang en zonsopkomst aan.

Een van de 7 Lepelaars die nog steeds in de polders zitten.
Ook vanochtend hoorde ik een Waterral, op een andere plek dan gisteravond. Op het half verborgen slikje schuin tegenover de molen zaten 20 Watersnippen rustig in het doorgebroken ochtendzonnetje, vergezeld door een Kievit en een Oeverloper.

De enige meeuw in de polders vanochtend, een Zilvermeeuw.
Vorige week zaten er nog 11 Grutto's in de polders en een paar Kokmeeuwen. Vandaag waren de Grutto's verdwenen en zat er nog maar 1 meeuw, een Zilvermeeuw op het weitje in de Hennepoelpolder. Op hetzelfde weitje liepen ook nog 2 Witte Kwikstaarten en 2 Oeverlopers.

Het aantal soorten is deze tijd laag (VP: 20; KHP: 21) en de telling past weer op 1 bladzijde in het notitieboekje. Ik verwacht dat september weer een toename in soorten zal laten zien vanwege de langskomende trekvogels en binnenkomende wintergasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.