zondag 15 juni 2014

Zomer- en Wintertaling samen

Terwijl de Kuifeend jongen groot brengt, was na een afwezigheid van zo'n anderhalve maand de Wintertaling vanochtend weer aanwezig in de polders. Zowel in de Hennepoelpolder als in de Veerpolder zat een mannetje. Met het vrouwtje Zomertaling in de Hennepoelpolder en de Slobeenden (4), Wilde eenden, Tafeleenden en Krakeenden in het gebied, was bijna het voltallige eendenassortiment te zien.

Wintertalingman in de Veerpolder.
Zomertalingvrouw in de Hennepoelpolder.
Deze tijd van het jaar is het relatief rustig als je kijkt naar aantallen, maar redelijk druk als je kijkt naar soorten (VP: 32; KHP: 27).
Het is grappig om te zien hoe verschillend de fases zijn waarin de vogels zich bevinden. De Bosrietzanger is net begonnen met nestelen. Er zaten er 4 in en rond het gebied: 1 bij de werf, 1 op het treintalud, 1 op het eilandje in de Hennepoelpolder en 1 (nestelend) in de ruigte bij het gemaal. De Kuifeend heeft net pullen. Moeder zwom in de Veerpolder met 9 kuikens om haar heen.

Kuifeend met 9 pullen.
De Kievitten zijn (bijna) vliegvlug. Er lopen in ieder geval nog 4 niet vliegvlugge jongen rond. En de Grutto is zich al weer aan het opmaken voor de terugreis naar Afrika. De laatste weken zitten er regelmatig tientallen in de Veerpolder. Het gaat om individuen die niet gebroed hebben of waarvan het nest mislukt is.

Grutto in de Veerpolder.
Ik heb nog steeds geen Scholekster-pullen kunnen vinden. Er vliegen meerdere paren rond en ik weet zeker dat er 2 nesten waren. Waarschijnlijk zijn die beide mislukt (gepredeerd?), want Scholekster-pullen laten zich over het algemeen goed zien. Bovendien beschermen de ouders hun grut erg goed en nu vliegen ze het hele gebied door.
De Koekoeken zijn er ook nog steeds. Vanochtend heb ik er 3 kunnen tellen. Maar hebben ze ook Kleine Karekiet-nesten geparasiteerd? Ik hoop nog een keer jonge Koekoeken te vinden.

Een van de drie Koekoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.