zondag 2 maart 2014

Vanochtend de telling gelopen met Fred Klootwijk. Dat was weer ouderwets gezellig.

In de Veerpolder neemt het aantal Grutto's toe. Vanochtend zaten er 81 bij het eilandje, samen met ruim 40 Kievitten. Een aantal Grutto's was geringd, zag ik later op de foto's. Op een gegeven moment vlogen ze allemaal op. We hebben even rondgespeurd, maar konden geen roofvogel vinden. Wat de oorzaak was van de plotselinge onrust, bleef onduidelijk, maar het leverde wel een mooi gezicht op.

Netjes in een groep vliegen de Grutto's over.

Na een paar rondjes te hebben gevlogen, landden ze allemaal weer bij het eilandje. 81 exemplaren is een redelijk aantal voor begin maart. Alleen in 2011 waren het er rond deze tijd meer, maar toen was de eerste Grutto ook al op 13 februari binnen. Ten opzichte van het recordjaar 2013, lopen ze een beetje voor (toen 19 op 3 maart en uiteindelijk ruim 1200 op 17 maart). Ik vind het wel spannend: worden het er dit jaar weer zo enorm veel?




Na een paar rondjes te hebben gevlogen, landden ze allemaal
weer bij het eilandje.
In de Veerpolder zwom een Brandgans (vaag te zien op de laatste foto van de Grutto's). Dit was niet 1 van de Brandganzen die standaard in de Hennepoelpolder zitten. Een eenzame gast dus. Ook zwommen er nog steeds Pijlstaarten (2 mannetjes) en de gebruikelijke hoeveelheid Slobeenden (58) en Wintertalingen (157). Inmiddels zitten er 4 paartjes Scholekster in de Veerpolder en 1 paartje in de Hennepoelpolder en zijn de Meerkoeten (nog maar 40 in de Veerpolder) het gebied aan het verlaten, op zoek nar nestplaatsen. Langzaam begint de vogelpopulatie weer te veranderen van winter- naar zomersamenstelling.
Op dezelfde plaats als vorig jaar, bij het bruggetje aan de noordoostkant, is het paartje Futen klaar met de bouw van het nest. Terwijl er 1 wegzwom, drukte de andere zich op het nest.

Fuut op het net gebouwde nest.
En de eerste pullen van het jaar zijn binnen. Ze zijn weliswaar van een exoot, de Zwarte Zwaan, maar toch. Vanochtend zaten ze onder de veren van een ouder, maar afgelopen week zijn er minimaal 3 gezien door een andere vogelaar. Met 3 Rietgorzen in de Hennepoelpolder kwamen we op 28 soorten in het gehele gebied, 22 in beide polders apart.

Met het zonnetje, de baltsende Kievitten, het geluid van de Grutto's en de roepende Scholeksters is de lente in de polders gestart.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Hans,
    Ik was er zondag ook, maar smiddags was er een koude wind waardoor ik alleen een rondje veerpolder heb gedaan, met dezelfde waarnemingen en vergelijkbare foto's als jij. Jammer dat ik niet naar de Hennepoelpolder ben geweest voor de zwarte zwaan met jongen, dat heb ik nog nooit gezien, een zwarte zwaan met jongen bij zich. Weet jij waar de vader van deze pullen is, een zwarte zwaan of een knobbelzwaan?
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ghita,
    De vader is een Zwarte Zwaan. Hij zwemt meestal in de buurt van het nest, maar ik heb hem ook al eens weg zien vliegen richting Warmond. Ik ben benieuwd of dit nest groot gebracht gaat worden. Eerdere pogingen zijn mislukt, vorig jaar al voor het uitkomen van de eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Vanmiddag zwom het koppel zwarte zwanen met vier pullen in de Haarlemmertrekvaart.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.