vrijdag 14 februari 2014

Leucistische Kievit

Deze week een paar keer in de gelegenheid geweest om in de polders te gaan kijken, op zoek naar de eerste Grutto's en de Roerdomp. Dat is allebei niet gelukt, maar elke keer leverde het wel weer wat leuks op.

Vandaag vloog in een grotere groep een leucistische Kievit rond. Ik ken dit fenomeen wel van Merels en Kauwtjes, maar bij een Kievit had ik het nog nooit gezien. Op 1 na waren alle handpennen wit.

Leucistische Kievit boven de Veerpolder.

Leucisme komt regelmatig voor bij vogels. Het is een afwijking waarbij de cellen die voor het pigment zorgen niet werken en resulteert in witte veren. Soms is de hele vogel wit, maar zoals hier vaak een gedeelte. In tegenstelling tot albinisme, een andere afwijking die witte veren oplevert, hebben leucistische dieren normaal gekleurde ogen.


De leucistische Kievit boven de Veerpolder.
Eerder deze week zaten er tussen de Kievitten twee Kemphanen. Die heb ik niet eerder zo vroeg in het jaar in de polders gezien.

Vandaag joeg er een Sperwer boven de Hennepoelpolder. Hij dook even het riet in, maar kwam er zonder prooi weer uit. Na wat rondjes gedraaid te hebben, vloog hij over de nieuwbouwwijk weg.

Sperwer boven de Hennepoelpolder.
Op de Grutto is het nog even wachten, maar sinds een aantal dagen is wel de Scholekster weer terug. Nu nog even in zijn eentje heen en weer pendelend tussen beide poldertjes. Binnenkort zullen er meer volgen en waarschijnlijk zullen ze ook dit jaar weer gaan broeden in de Veerpolder.

Scholekster.
Er is een ware invasie aan de gang van Knobbelzwanen aan de gang. Zag ik er eerder al ruim 10 in de Hennepoelpolder, vandaag waren het er 22, meer dan ooit.

Watersnip.

Vink.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.