zondag 16 februari 2014

De eerste Lepelaar is binnen

Nog geen Grutto's in de polders, maar wel de eerste Lepelaar, een maand eerder dan normaal. In zijn eentje foerageerde hij in de Veerpolder om vervolgens te gaan rusten. Dat is een leuke nieuwe binnenkomer voor 2014.

De eerste Lepelaar van het jaar.






De eerste Lepelaar van het jaar. Verder Slobeenden, Wintertalingen, Grauwe
Ganzen, Nijlganzen, Knobbelzwanen, Grote Canadese Ganzen en Tafeleend.
Het was druk in de Veerpolder. Er zaten veel Wintertalingen (287, en vast nog een aantal gemist), Slobeenden (81), Kieviten (48), Grauwe (80) en Grote Canadese Ganzen (60). Van die laatste twee soorten zaten er nog veel meer in de Hennepoelpolder (resp. 235 en 131). Ook de Knobbelzwanen waren er nog steeds in groten getale (10 in de Veerpolder, 12 in de Hennepoelpolder).

Ook nieuw voor dit jaar was een jagende Slechtvalk. Deze kwam laag achter mij langs en scheerde over het water. Hoopte zij - ik denk vanwege het formaat dat het om een vrouwtje ging - de Wintertalingen de lucht in te krijgen? De jacht was helaas niet succesvol en toen ik de camera gepakt had, vloog ze alweer weg richting Warmond.

Slechtvalk.
Het aantal Scholeksters is inmiddels opgelopen naar 4, in beide polders 2. Leuk om ze weer te zien en te horen. Op het eilandje in de Veerpolder zat weer een mannetje Pijlstaart. Deze eendensoort is de laatste weken vrijwel continu aanwezig.

Scholekster (en Wintertaling, Slobeend, Grauwe Gans,
Grote Canadese Gans en Meerkoet).
Mannetje Pijlstaart tussen de Wintertalingen.
Paartje Bergeenden, 2 van de 8 aanwezige exemplaren. 
Mannetje Tafeleend, 1 van de 5 aanwezige exemplaren.
In de Hennepoelpolder was het een stuk rustiger wat soorten betreft. Alleen de ganzen waren veel aanwezig. Tussen de rietkragen zaten nog wel wat Kuifeenden tussen de Krakeenden. Op het weilandje zat nog een Stormmeeuw.
Het was koud, maar met het zonnetje was het heerlijk om rond te lopen en te genieten van de vogelrijkdom van het gebied. Laat de lente maar komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.