zondag 6 oktober 2013

Geen Baarmannetjes, wel Dodaars

De eerste drie dagen van oktober zaten er Baardmannetjes in Hennepoelpolder. Na een bezoek aan de kermis en optocht van 3 oktober ben ik gaan kijken en kon ik er drie vinden. Helaas is het vanochtend niet gelukt om ze nog terug te vinden, dus zitten ze niet in de telling.
Vanochtend was wel een schitterende herfstochtend. In eerste instantie lag er een dunne mistlaag over de Veerpolder en toen het zonnetje even doorbrak, lichtte de vegetatie rood op.

Er hing een dunne laag mist over de polder.



Het ochtendzonnetje in de Veerpolder, met Grote Canadese Ganzen en
Slobeenden.

De polders zijn momenteel vergeven van de Slobeenden (VP:167) en Watersnippen (ruim 100, wisselend tussen beide polders). De eerste dobbert rond het eilandje in eclipskleed, de tweede is voornamelijk goed waar te nemen als ze in grote vluchten over het gebied scheren. Dat levert ook een mooi geluid op, het ruizen van de wind door tientallen vleugels. De aanwezigheid van een Sperwer zorgde voor de nodige vliegbewegingen.

Een clubje Watersnippen.
In de Hennepoelpolder kon ik eindelijk weer eens een Dodaars scoren. De laatste keer was in mei en dat is ook de laatste melding op waarneming.nl. Het gaat sinds 2012 slecht met de Dodaars in de polders. De jaren daarvoor had ik vrijwel elke maand wel Dodaars in de tellingen. In 2012 verdween deze soort in de zomermaanden en in 2013 heb ik alleen nog waarnemingen in maart, mei en nu dus oktober.

Ganzen vertrekken uit de Veerpolder.
Afgelopen week nog wel een andere leuke waarneming gedaan: een vrouwtje Pijlstaart. Deze eendensoort lijkt steeds vaker de polders aan te doen, al is het aantal waarnemingen nog laag.

Vrouwtje Pijlstaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.