zondag 15 september 2013

Meer water = meer eenden

...en meer ganzen. Het waterpeil is met de regenval van de afgelopen week aardig toegenomen in de polders en dat heeft effect of de vogels. In de Hennepoelpolder zaten vanochtend ruim 150 Grote Canadese Ganzen en in de Veerpolder 66 Slobeenden. Daarmee beginnen de aantallen weer een beetje op het normale peil voor deze tijd van het jaar te komen.

19 van de 151 Grote Canadese Ganzen in de Hennepoelpolder.
De toename aan water is ook ongunstig voor het botulisme dat de polders had getroffen. Het water wordt daardoor beter voorzien van zuurstof, iets waar de bacterie die botulisme veroorzaakt niet tegen kan. Er lagen nog wel her en der dode vogels, maar voor zover ik kon zien waren er geen nieuwe lijkjes bijgekomen.

Nadeel voor vogelaars is dat het hoge water minder goed is voor steltlopers. Op wat Watersnippen (VP: 4; KHP: 3) na, heb ik geen Oeverlopers, Witgatjes of ruiters gezien.

Door het groter worden van de elzen en berken in de Veerpolder, neemt het aantal waarnemingen van Tjiftjaffen verder toe. Vandaag zaten er 5, driftig foeragerend en supersnel van tak tot tak aan het springen.

Tjiftjaf, Veerpolder.
Lepelaars zitten er nog steeds; 3 stuks, heen en weer vliegend tussen beide polders. Op 2009 na, toen ik begin oktober nog Lepelaars zag in de Veerpolder, is dit de meest late waarneming in het jaar. Het is sowieso een goed Lepelaar-jaar in de polders.

Lepelaars in de Hennepoelpolder.
Terug van weggeweest is de Winterkoning. Dit vogeltje zit 's winters in de polders, maar verdwijnt tijdens het broedseizoen. Nu die periode voorbij is, trekken ze weer naar hoge begroeiing van de rietkragen. Dit jaar zijn ze iets eerder terug dan voorgaande jaren, zowel in de Veer- (1) als de Hennepoelpolder (1).

Krakeenden in de Hennepoelpolder.
Verder was het redelijk rustig en zaten er geen opvallende soorten. De Wintertalingen komen langzaam op stoom (67 in de Veerpolder), net als de Krakeenden (55 in de beide polders samen). De komende tijd verwacht ik op basis van voorgaande jaren geen nieuwe soorten, al kan er natuurlijk altijd wat leuks langskomen.

1 opmerking:

  1. Het was een mooie ochtend in de polder. Ik zie daar trouwens steeds meer blauwe reigers en ook de aalscholvers zitten niet meer alleen bij de boerderij. Ik ben benieuwd wat er nog aan vogels bij gaat komen de komende tijd.
    Leuk je ontmoet te hebben vanmorgen,
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.