zondag 29 september 2013

Lustrumtelling Veerpolder

Het is vijf jaar geleden dat ik startte met het tellen van vogels in de Veerpolder. Vandaag was dus de eerste Lustrumtelling. Over een maand is het zover voor de Klaas Hennepoelpolder.
Inmiddels staan er voor de Veerpolder 234 tellingen in de database, met 109 verschillende soorten en 94.910 (niet unieke) exemplaren. Dat zijn een heleboel cijfers in de boeken.

Vandaag was het voor het eerst koud. In de Veerpolder was het erg druk met ganzen: 222 Grote Canadese, 18 Grauwe en 6 Brandganzen. Een Sperwer kwam vlak langs vliegen en landde in één van de boompjes langs het pad. Het was nog vroeg en het zonnetje kwam nauwelijks boven de horizon uit.

Sperwer vrouwtje in de Veerpolder vandaag.

Ze bleef redelijk langs in het boompje zitten en vloog uiteindelijk weg richting de Hennepoelpolder.


Kijkend naar de afgelopen drie tellingen in de Veerpolder is het jaarlijks terugkerend herfstpatroon van soorten en aantallen in gang gezet. Het aantal soorten neemt af - 26, 24, 18 - en de aantallen nemen toe - 443, 561, 666.
Op de Brandganzen na, zaten er geen opvallende soorten. Het aantal Slobeenden was hoog (108), het aantal Wintertalingen redelijk (77) en het aantal Krakeenden laag (10). Verder zwommen er nog twee Tafeleenden.

Een van de twee Tafeleenden in de Veerpolder.
In de Hennepoelpolder was  het ook rustig. De 288 getelde vogels bestonden voor twee vijfde uit Wintertalingen (30) en Krakeenden (80) en één vijfde Grauwe Ganzen (56). Op het weiland zat één eenzame Stormmeeuw tussen de Kokmeeuwen (42).

Grauwe ganzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.