zondag 28 juli 2013

Een toename aan steltlopers

Het is eind juli en het aantal steltlopers begint toe te nemen in de polders. Witgatjes (2) en Oeverlopers (6) komen langs op weg naar het zuiden en de Veerpolder wordt als verzamelplaats gebruikt door Kemphanen (5), Grutto's (94) en Tureluurs (9), voordat zij van hier vertrekken.

De meeuwen zie je langzaam veranderen qua samenstelling. De Stormmeeuwen (3) nemen iets toe en de Kokmeeuwen zijn in grote getale (72) aanwezig in de Veerpolder.

In de Veerpolder zaten op één moment 18 Lepelaars, wat mijn tellingen betreft een record. In de Hennepoelpolder was het stil, met 1 Kleine Karekiet, 1 Rietzanger (met een snavel vol voedsel, dus er zijn jongen) en een enkele strofe van de Snor.

Een ander duidelijk teken van de naderende herfsttrek, was een juveniele Porseleinhoen in de Veerpolder. Elk jaar sinds 2009 worden er één of meer gezien vanaf eind juli/begin augustus, deze is vroeg. En, dit is de eerste keer dat er één niet in de Hennepoelpolder, maar in de Veerpolder is gezien. Het gaat meestal, net als deze keer om juveniele exemplaren.

1 opmerking:

  1. Leuk dat het aantal steltlopers toeneemt. Ik ga vrijdag met iemand naar de polders, hij is nog nooit in het gebied geweest dus dan is het altijd leuk als er wat te zien is. Zondagmiddag was er niet zo heel veel te zien trouwens. Wel (denk ik) een zwarte ruiter in de Veerpolder en een jonge witte kwikstaart en veel meeuwen.
    Het blijft een heerlijk gebied om wekelijks te bezoeken, groetjes Ghita
    PS: deze week komt mijn juli blog over de polders

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.