zondag 9 juni 2013

Zomer?

9 juni 2013: De Kievit-nesten komen nog steeds uit, de Kuifeend-pullen moeten nog komen, de Bosrietzanger zingt uit volle borst en de Grutto's verzamelen zich alweer om binnenkort naar Afrika te vertrekken. En de vogelaar? Die heeft vanochtend toch maar weer een trui aangetrokken en vult met koude handen zijn schrijfboekje. De zomer is op hetzelfde moment nog niet begonnen, volop bezig en alweer voorbij.

Jonge Kievitpul in de Veerpolder.

In de Veerpolder liep een Kievit-pul geheel in zijn eigen wereldje rond. De ouders waren al minuten lang aan het alarmeren, voordat hij doorhad wat er van hem verwacht werd: dekking zoeken!


Na minuten open en bloot rondlopen, toch dekking gezocht.
Aan de andere kant van de polder liepen al bijna vliegvlugge jongen rond. Het verschil is in deze tijd groot tussen de pullen.

De Scholeksters hebben alledrie de pullen nog. Ze zijn al een stuk zelfredzamer, dus de ouders zijn wat minder fel geworden in het wegjagen en wegleiden van mogelijke bedreigingen. Maar nog steeds houden ze een alert oogje in het zeil.

De 2 Tafeleend-vrouwtjes trekken nog steeds samen op. Er zijn nog 5 pullen over van het nest (of de nesten?).

Aan de oever van de sloot aan de noordkant van de Veerpolder stond een Heilige Ibis. Voordat ik de cameraband had ontward van de verrekijkerband, was hij helaas een stuk verder gevlogen. De afgelopen weken wordt hij regelmatig gemeld.

Heilige Ibis in het weiland aan de noordkant.
Even landde er een Koekoek in de bomen aan de oostkant. Tegelijkertijd riepen er 1 in de Merenwijk en 1 uit de richting van Oegstgeest. Drie Koekoeken dus in de directe omgeving. De laatste weken hoor ik er regelmatig één, maar drie tegelijk is uitzonderlijk.

Niet alleen de Grutto's komen terug in de polders (vrijdagmiddag telde ik er overigens zo'n 100). Ook de Wintertalingen beginnen alweer langzaam binnen te druppelen. Er zaten er 6 in de Veerpolder en 1 in de Hennepoelpolder. Sinds de start van de tellingen heb ik er niet eerder zo vroeg in juni zoveel geteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.