zondag 7 oktober 2012

Eenden komen langzaamaan op kleur

Vanochtend bij zonsopkomst in de polders aangekomen. Er zitten dan nog volop Grote Canadese Ganzen (96), die eerder dan vorige weken vertrekken. Het lijkt verder in eerste instantie rustig. Hier en daar zwemmen plukjes Wintertalingen en Slobeenden, en bij het eilandje klinkt het 'kabaal' van 16 Nijlganzen.
Verder over het pad lopend blijkt dat het allesbehalve rustig is. Uit de slootkantjes verschijnen steeds meer eenden. Uiteindelijk tel ik 405 Wintertalingen en 184 Slobeenden in de Veerpolder.

Het is leuk om te zien dat bij de eendensoorten de mannetjes weer op kleur komen. Het eclipskleed maakt langzaam plaats voor een mooi, kleurrijk verenkleed. Een paar Wintertalingen, Slobeenden en de meeste Krakeenden en Wilde Eenden zijn al klaar.

Een enkel Wintertalingmannetje is al op kleur...

...maar de meeste moeten nog even.
De Brandganzen (18, veel minder dan de afgelopen weken) zitten vanochtend in de Hennepoelpolder, samen met 84 Grote Canadese en 90 Grauwe Ganzen.

Grote Canadese, Grauwe en - achterin met de zwarte borst - Brandganzen.
Voor de eerste keer zijn er Halsbandparkieten echt in het gebied. Ik zie ze tijdens de tellingen regelmatig over het gebied vliegen, van of naar de hoge bomen aan de overkant van de Leede, maar tot vandaag heb ik ze nooit aan de grond gezien. Er zaten er 3 in de boompjes aan de oostkant van de Veerpolder.
Terug in de polders zijn de Winterkoningen. In de wintermaanden is de Winterkoning een regelmatige gast, soms moeilijk te zien, meestal erg goed te horen.

De komende tijd zal er niet meer zoveel veranderen in de polders. Voor 'nieuwe' soorten is het nu wachten op het invallen van de winter. Dan komen de verschillende piepers en de Roerdomp hopelijk weer langs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten