zondag 16 september 2012

Soorten en aantallen

Met het afnemen van het aantal soorten, maar bijna 300 Wintertalingen, 83 Slobeenden en bijna 150 Meerkoeten in beide polders samen, is de herfst begonnen. De komende tijd gaat het niet meer om het aantal soorten - al zullen er ongetwijfeld nog wat trekkers voorbij komen - maar om het toenemend aantal exemplaren van de verschillende eenden en Meerkoeten.

Watersnippen vandaag in de Veerpolder. Er zaten er minimaal 28.

Er zaten 210 Wintertalingen in de Veerpolder, het op twee na hoogste aantal dat ik tot nog toe heb geteld. Dit is bovendien erg veel voor deze tijd van het jaar. Normaal worden deze aantallen pas bereikt in november. Hetzelfde geldt een beetje voor de Slobeend. Met 65 exemplaren (achtste plaats) in de Veerpolder was dit niet extreem hoog voor september, maar wel aan de hoge kant.


Er zaten 4 Lepelaars in de Veerpolder vandaag.
Naast het toenemen van de aantallen per soort, wordt het ook weer tijd voor een paar herfst- en wintersoorten. Vandaag 3 Waterrallen gezien. Deze soort verdenk ik ervan het gehele jaar in de Hennepoelpolder, maar tijdens de telrondes beperkt hij zich tot de periode augustus-april.
Ook opvallend is de toename in aantallen roofvogels de afgelopen weken. Vandaag heb ik daar een jagende Sperwer aan toe kunnen voegen. Van de 51 waarnemingen van Roofvogels de afgelopen 4 jaar zijn er 40 uit de periode augustus-januari. Deze Sperwer past wat dat betreft prima in dit beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten