zondag 30 september 2012

Jubileumtelling!

De telling van vanochtend maakte de 4 jaar vol!

De allereerste telling in de Veerpolder was op 3 oktober 2008. Die vier jaar tellen heeft een hoop opgeleverd:


Veerpolder Hennepoelpolder
Tellingen 187 174
Aantal getelde vogels 73421 39660
Aantal getelde soorten 102 88
Gemiddeld aantal per telling 393 228
Gemiddeld soorten per telling 22 18

Meer dan 100.000 getelde vogels in deze kleine polders!


En vandaag was weer een mooie telling. Het zat vol met ganzen (85 Grote Canadese, 64 Brandganzen) en eenden (357 Wintertalingen, 95 Slobeenden). Vooral het aantal Wintertalingen was overweldigend, veruit het hoogste aantal dat ik in vier jaar heb geteld. Om half 9 vertrokken de Brandganzen en een groot deel van de Slobeenden en Wintertalingen. Dit lijkt de standaard vertrektijd te zijn deze weken.

Bonte Strandloper in de Veerpolder.

Op het eilandje in de Veerpolder zat een Bonte Strandloper, voor mij de eerste dit najaar. Er was nog even twijfel, want dit exemplaar had een redelijk scherpe overgang van de gekleurde borst naar de witte buik.
Er vlogen 7 Lepelaars over. Ze landden niet en tellen dus niet mee, maar het leverde wel een aardig plaatje op. Twee van de Lepelaars waren geringd. De kleuren waren wel te zien, maar de letters op de ringen niet te lezen.


Overvliegende Lepelaars. De derde van onder heeft een groen-oranje
ring om de linkerpoot.

In de Hennepoelpolder zat de vrouw Sperwer rustig in het zonnetje. Ze liet zich goed zien en fotograferen. Dit keer had ze geen prooi. Het is waarschijnlijk dezelfde vogel als een week geleden.

Vrouwtje Sperwer, dezelfde als vorige week, in de Hennepoelpolder.
Ook in de Hennepoelpolder zaten erg veel Wintertalingen (105). Of deze uit de Veerpolder waren gekomen om half 9, of dat dit andere exemplaren waren kan ik niet zeggen.

Uiteindelijk kwamen Fred Klootwijk (die er de hele ronde bij was) en ik in de Veerpolder op 807 vogels verdeeld over 19 soorten en in de Hennepoelpolder op 355 vogels, ook verdeeld over 19 soorten. Het zijn de herfst en wintertellingen die voor het hoge aantalsgemiddelde zorgen over de laatste vier jaar.
Toen ik begon met tellen in 2008 was dat 'voor zolang het duurt'. Nu ik vier jaar verder ben, gaat dat wat mij betreft nog wel even duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten